Mannendispuut de Galliërs

Mannendispuut de Galliërs

De naam Galliërs is een oude term voor het volk wat voor de romeinen het gebied ten westen van de Rijn bevolkten, ook wel Gallië genoemd. De naam is afgeleid uit het oude Keltische woord Galno wat kracht of sterkte betekent. Galliërs blonken destijds uit in landbouw, wapen en kunsttechnieken en voerden regelmatig strijd met elkaar, dit omdat de verschillende stammen binnen dit vol geen politieke eenheid vormde.

Nadat een negental samen een vriendengroep hadden gevormd, namen ige besluit om een dispuut in oprichting te worden. Gedreven door een gemeenschappelijk belang en interesse in de oud gallische cultuur, werd het dispuut I.O op poten gezet. Op 24 November 1995 werd dispuut De Galliërs dan ook erkend als een volwaardig dispuut binnen de Tilburgse studentenvereniging S.V Totus.

De Galliërs blinken voort niet meer uit in het verbouwen van land, gebruik van wapens of eeuwen oude kunsttechnieken. Wel leven we graag van de natuurlijke producten welke de natuur ons toe reikt, we gaan nooit uit de weg voor een goede (en bovenal gezellige) borrel, een lekker stuk vlees en een mooi vuurtje.

Dispuut de Galliërs streeft sinds oprichting zijn lijfspreuk na: ‘’Animo Forti, Nihil Forte’’. Een leek zal dit vertalen in de trant van dat voor een sterke geest niets te sterk is (niet geheel onterecht opgemerkt natuurlijk), maar alleen ware Galliërs nemen deze spreuk volwaardig tot zich en weten wat er benodigd is om hem daadwerkelijk te kunnen na streven.

De Galliërs voeren een beleid om het voortbestaan van het dispuut te waarborgen, nachten doorhalen in de stad, onbeperkt spareribs eten en de vele Totus avonturen moeten immers ook worden gecombineerd met het behalen van (als het even kan) positieve studieresultaten. Het dispuut huist een variëteit aan studie richtingen (bouwkunde, civiele techniek en technische bedrijfskunde), waardoor er door de jaren heen de nodige kennis vergaard binnen het dispuut. Buiten de vele wilden avonturen vinden onze leden elkaar dan ook graag om gezamenlijk te studeren. De samenhorigheid, vriendenband en de (soms iets of wat eigenaardige) karaktertrekken geven ons dispuut het karakter wat we uitstralen.

Ondanks dat het dispuut traditionele en hiërarchische normen en waarden hanteert, is er binnen het dispuut een gelijkgestemde manier van omgang van kracht, waarin iedereen gelijk wordt geacht. Dit alles kenmerkt dispuut De Galliërs zoals het vandaag de dag is: uniek, vriendschappelijk en bovenal uniek.

Galliers.jpeg