Luc van Stappershoef en Ivo Dekkers

Luc van Stappershoef en Ivo Dekkers

Luc van Stappershoef en Ivo Dekkers studeerden in de jaren ’80 aan de Avans, wat toen nog de Hogeschool Midden-Brabant heette. Zij misten op school de échte studenten-experience daar wilden ze maar al te graag verandering in brengen.. Samen met medestudent Aart-Jan Kraakman organiseerden zij in september 1987 het Pinguïnfeest. Dat was een groot succes en daaruit bleek dat zij niet de enige studenten waren die behoefte hadden aan een feestje. Dat was een reden dat er een vervolg moest komen. De school was destijds al bezig met het oprichten van een sociëteit en daarbij kwam de hulp van de heren dus goed van pas. De mannen hadden eigenlijk maar één doel, zij wilden gewoon graag een feestje en dus zijn ze aan de slag gegaan. Er werden binnen de school meerdere feestgangers opgetrommeld voor het opzetten van de verenging. Even later werd het eerste bestuur gevormd en S.V. Totus was geboren!

Direct moest men van alles in werking zetten na de officiële oprichting in maart om ervoor te zorgen dat de eerstejaars van 1988 meer kregen dan alleen een bar met goedkoop bier. Zoals Luc van Stappershoef aangaf, was de eerste echte aankoop van S.V. Totus ook gelijk de allerbeste: het tosti-ijzer! Hier had hij zich hard voor gemaakt en het was zelfs die middag alweer terug verdiend.

Om ervoor te zorgen dat er elke donderdag een activiteit klaar stond werd er een activiteitencommissie opgericht waar van Stappershoef ook in zat. Hoeveel opkomst er ook zou zijn, elke donderdag stond er wel weer wat paraat. De gekste dingen werden georganiseerd! Een paar feesten zijn Luc en Ivo bij gebleven, één daarvan was de Elffustentocht. Luc legde uit dat je rolschaatsen aan moest trekken en een dienblad kreeg met glazen water erop. Je moest langs elf fusten door de sociëteit gaan waarbij je bij elke fust een biertje moest adten. “Het was een levensgevaarlijke activiteit, maar ook wel echt een mooi gezicht“, vertelt Luc. In de beginjaren kampte Totus nog met veel problemen, deze werden vervolgens vaak creatief opgelost en omgezet in iets gaafs. Een van die problemen was het tekort aan plastic glazen. Om dit op te lossen gingen ze de in plaats van bier zachte plastic glazen verkopen. Zo ontstond het feest ‘De Glazen Jacht. Per glas moest je vijf gulden betalen, dus zo’n 2,70 . Zolang het glas heel was, kon je gratis bier drinken. “Ik stond achter de bar en dat was natuurlijk echt geweldig omdat je de glazen mocht controleren. Hoe verder je op de avond was, hoe leuker dit werd. Elke keer als je glazen afkeurde, moesten ze weer een nieuwen kopen”, vertelde Luc. “De avond begon rustig maar eindigde in chaos, een geslaagd feest dus.”

Door de jaren heen werden er ook tradities gevormd. Het feest genaamd Tropische Verassing wordt elk jaar nog steeds gevierd en blijft een groot succes. Wat al een tijdje niet is uitgebracht maar vanaf het begin ook al aanwezig was, is de Totalogus. Dit was het Totus krantje. “Dit weet niemand maar ik leverde elke keer roddels aan onder de naam BedMen, niemand heeft ooit geraden dat ik dit was”, vertelde Luc. Ook een feest wat vaak terugkwam was de after-stress party. Dit feest werd de dag na het laatste tentamen van de tentamenweek gehouden. De soos ging dan open en iedereen kon zich even ontspannen. Toch kreeg deze activiteit geen vervolg. Het marketingtentamen was het laatste tentamen wat ze hadden die week. Iedereen wilde zo snel mogelijk weg bij dat tentamen zodat ze al om 09.00 ’s ochtends al in de soos konden staan.  Ze zijn er die dag helemaal vanaf gegaan. School was hier iets minder blij mee, vandaar dat dat de laatste after-stress party was.

Beide heren hielden ook wel van een goeie grap. Luc had namelijk samen met een vriendin van de sportacademie een activiteit in Totus georganiseerd. Echter was dit niet zomaar een activiteit, ze hadden bij de sportacademie opgehangen dat het een peuter/kleuter feest zou zijn en in Totus hadden ze het gepromoot als een vieze mannen avond. “Het werd allemaal goed geheim gehouden, waardoor de sportstudenten van niets afwisten”, vertelde ze lachend. De eindstand was een obscene situatie met aan de ene kant de ‘vieze mannen’ van Totus en de peuters/kleuters van de sportacademie. De avond was uiteindelijk top verlopen, want “zolang er bier is komt het goed!”. Een andere grap van Ivo samen met nog wat anderen, liep ook uit de hand. Ivo liep op dat moment stage bij een drukkerij in Den Bosch, daar hadden ze van die grote zakken staan met confetti. Hij had 2 m3 meegenomen en midden in de soos neergezet. De confetti werd door de gehele soos verspreid. Nog jaren daarna werd er confetti gevonden. Dit hadden ze later nog een keer gedaan met piepschuim bolletjes. Ze hebben zich toen voorgedaan als filmmakers die kunstsneeuw nodig hadden in de zomer, waardoor ze bij een piepschuimbedrijf zo’n twee á drie m3 hebben meegekregen. Ook daarmee werd de sociëteit in een mum van tijd een grote rotzooi van piepschuimbolletjes, tot telleurstelling van Ivo was dit wel goed op te ruimen.

Buitenom de activiteitencommissie waren er niet veel meer andere commissies. Het doel was aan het begin om bestaansrecht te krijgen. Hier hebben de disputen goed  bij geholpen. Ivo Dekkers is namelijk niet alleen Totus-oprichter maar ook een oprichter van het Heerendispuut Bommel. Luc is hier ook lid van. Beide heren hebben nog veel contact met Bommel. In het najaar van 2019 zijn ze nog op lustrumreis gegaan in Boedapest, één en al gezelligheid.

Op den duur zijn de beide heren samen met Cecilia van der Lee verkozen als eerste ereleden van Totus. Zij hadden zich constant hard gemaakt voor het opstarten van deze mooie vereniging, wat het vandaag de dag nog steeds is.

Als we vragen wat de favoriete Totus-herinnering was, antwoordt Luc: “Alles wat je met de groep hebt meegemaakt geeft gewoon een warm gevoel. Ondanks al die jaren komen mijn beste vrienden nog steeds uit die tijd. De Totus tijd is echt goud waard.”

De afsluitende vraag luidt: Wat zou je een huidig Totus lid meegeven? Ze voelen zich erg oud na het horen van deze vraag, maar Ivo antwoordt: “Geniet zo veel mogelijk en zoek soms hier en daar het randje op.” Luc vertelt dat wanneer je geen lid bent van Totus je echt wat mist. “Je hebt na je studententijd ook nog echt wat aan de vrienden die je nu hier maakt. Dus geniet er vooral van!”

Wil jij lid worden van S.V. Totus? Haal tussen 10:00 en 18:00 uur een inschrijfformulier in de sociëteit!